Zonnecollectief

Zonnecollectief

Duurzame energie opwekken op je eigen dak begint bij het Zonnecollectief van Woerden Energie. Ontdek waarom een zonnestroominstallatie met het Zonnecollectief geschikt is voor jouw situatie.

Duurzame energie opwekken, het begint met zonnepanelen

Woerden Energie staat voor het opbouwen van een duurzaam lokaal energienetwerk dat kan worden bereikt door het installeren van zoveel mogelijk zonnepanelen op daken van particuliere woningbezitters in de gemeente Woerden.

Kwaliteit en opbrengst

Krachtige zonnepanelen met een goede opbrengst. Europese fabricaat en superieure kwaliteit. Opbrengst met een verhoogd vermogen van 330 Wp.

Kwaliteitskeurmerken

Er worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit aan een zonnepaneel en de installatie daarvan. De volledig zwarte mono-kristallijnen zonnepanelen en omvormers zijn van hoge Europese kwaliteit. Deze producten voldoen aan de eisen van diverse keurmerken.

Garantie

Je hebt 10 jaar lang 100% garantie op de gehele installatie. Op de panelen is een garantie van zelfs 25 jaar van toepassing. Geen zorgen en extra kosten die om de hoek komen kijken.

De omvormers maken de stroom bruikbaar

De omvormer is het hart van jouw installatie. De zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die het zonlicht omvormen tot bruikbare en groene stroom voor jouw woning.

Jij profiteert van lokale groene stroom

De stroom die jij met je zonnestroom-installatie opwekt wordt eerst gebruikt door alle apparaten in huis. Denk hierbij aan elektrische apparaten, verlicht, de wasmachine, de tv en computer. Verbruiken deze apparaten niet alle energie dan je hebt opgewekt, dan lever je de extra opgewekte stroom terug naar het energienet.

Soms wek je meer stroom op dan je nodig hebt, de stroom die je niet gebruikt gaat automatisch terug naar het energienet.

De teruggeleverde stroom wordt verrekend op je energierekening, dit heet salderen. Als jij meer stroom teruglevert dan je afneemt, dan krijg je een terugleververgoeding excl. BTW en energiebelasting.

De stroom die je teruglevert is via het netwerk beschikbaar voor anderen. De stroom die jij extra opwekt en niet zelf gebruikt, komt beschikbaar voor jouw omgeving. Zo kan jouw buurman dus ook gebruik maken van jouw opgewekte schone stroom.

Een compleet verzorgde zonnestroominstallatie

Het aanbod van deze actie bestaat uit een volledig werkend zonnepanelensysteem. De installatie bestaat uit het compleet leveren en installeren van de zonnepanelen, omvormer, montage, bekabeling en aansluiting van het systeem op de meterkast. De zonnepanelen kunnen zowel op een schuin als een plat dak worden geïnstalleerd.

De installateurs

Lokale installateurs worden uitgenodigd om een aanbod te doen voor deze actie. Een team van adviseurs zal de aanbiedingen beoordelen en het beste aanbod zal worden geselecteerd op basis van prijs en kwaliteit. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs de goedkoopste aanbieder te zijn, wij zoeken altijd naar een hoogwaardige kwaliteit in combinatie met een scherpe prijs, service en garantie.

De installateurs zijn aangesloten bij erkende organisaties zoals Holland Solar en Techniek Nederland. Bovendien zijn ze VCA-gecertificeerd en werken ze conform de richtlijnen van NEN1010 en NEN 3140.

Voordelen voor jou als woningeigenaar

Deze actie biedt de woningeigenaar een aantal voordelen:

 1. Kwaliteit

Er wordt veel tijd gestoken in de selectie van de installateur, immers de aangeboden producten dien van een hoge kwaliteit te zijn, zo zijn de zonnepanelen van Europese kwaliteit.

 1. Prijsvoordeel

Door collectief aan deze actie deel te nemen kan de installateur zijn werkzaamheden efficiënt uitvoeren, hij kan scherp inkopen en de afstanden van de lokale installateur zijn kort. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de gemiddelde prijs zo’n 15 tot 20% op de totale investering goedkoper kan zijn.

 1. Maatwerk

Elke woning is anders, daarom ontvang je altijd na een persoonlijke bezichtiging en advies een vaste prijs voor de installatie. In sommige gevallen kan een meerprijs voor aanvullende werkzaamheden soms van toepassing zijn.

De zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die zonlicht omzetten in duurzame stroom. De panelen die voor deze actie geselecteerd zijn, hebben een vermogen van 370 Wattpiek. Het zijn volledig zwarte mono-kristallijne panelen. De panelen scoren goed op prijs/kwaliteitsverhouding. Alternatief kan gekozen worden voor een ander zonnepaneel of een ander omvormings-systeem. Laat de adviseur je voorrekenen wat je beste keuze is.

De omvormers

Een omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare elektriciteit met een wisselstroom van 230 Volt. Standaard is het een ‘string omvormer’ waarbij de zonnepanelen in serie geschakeld worden. Als het dak verschillende hellingshoeken heeft of soms in de schaduw ligt, dan zijn mogelijk micro-omvormers of ‘Power optimizers’ een goede oplossing. Ze zorgen voor een optimale opbrengst per paneel. Met micro-omvormers en ‘power optimizers’ kun je de opbrengst per paneel zien en monitoren, dat kan niet bij de standaard string-omvormer. Bij deze actie wordt gebruik gemaakt van de Duitse omvormer met het merk SMA.

Garanties

Gedurende 10 jaar krijg je 100% garantie op de gehele installatie, op de panelen is een garantietermijn van 25 jaar en voor de string omvormers is een termijn van 5 jaar van toepassing.

Voor uitgebreide garantiebepalingen kun je contact opnemen met de installateur.

Het hele proces van A tot Z

 1. Inschrijving

Meld je aan op deze website.

 1. Inplannen woningopname

Je ontvangt een bevestiging per e-mail en je inschrijving wordt doorgestuurd naar twee installateurs.

 1. Direct een gratis aanbieding

Een adviseur van de installateur neemt telefonisch contact met je op en maakt aan de hand van jouw informatie over je woning direct een aanbieding die per mail naar jou wordt opgestuurd.

 1. Woningopname en adviesgesprek

Wanneer de aanbieding passend voor je is, wordt een afspraak gemaakt en komt de adviseur eerst bij je langs om alles door te nemen, waarna je tot aankoop kunt overgaan. De adviseur bekijkt ter plekke hoeveel panelen kunnen worden geplaatst en of het dak geschikt is. Daarnaast zijn de elektrische aansluiting, je elektriciteitsverbruik en je persoonlijke wensen ook van belang.

 1. Installatie

Als je akkoord gaat met de offerte, dan wordt daarna in overleg een montagedatum ingepland. De montagedatum is meestal binnen enkele weken na je opdracht. De installatie neemt, afhankelijk van het aantal panelen en de situatie een tot max. twee dagen in beslag.

 1. Oplevering

De installatie wordt werkend opgeleverd en een factuur overeenkomstig de offerte word je toegestuurd. De betaling vindt plaats na oplevering van de installatie.

Wat is het rendement op een doorsnee particuliere zonne-installatie?

Wat leveren zonnepanelen op?

De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (wattpiek), dit vermogen wordt vermenigvuldigd met een rekenfactoor. Deze rekenfactor houdt rekening met de sterkte van zoninstraling en de oriëntatie van het dak. In Nederland wordt meestal gerekend met een rekenfactor van 0,85 bij een stringomvormer en 0,90 bij het gebruik van optimizers of micro-omvormers.

Een rekenvoorbeeld

In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een zonnepaneel met een vermogen van 330 Wp en een rekenfactor van 0,85, dat geeft jaarlijks een opbrengst van 280 kWh. De elektriciteitsprijs bedraagt 0,23 euro per kWh (2021). Voor een paneel levert dat een jaarlijkse besparing op van 64 euro. Een set van 10 panelen levert dus jaarlijks 640 euro op.

Wat is het rendement?

Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.000 kWh per jaar, daarvoor zijn 10 zonnepanelen nodig met een vermogen van 330 Wp. De investering bedraagt voor 10 panelen: 3581 euro, dit bedrag is excl. BTW. De terugverdientijd wordt berekend door de investering te delen door de jaarlijkse besparing. In dit voorbeeld bedraagt de terugverdientijd: 3581 : 640 = 5,6 jaar. Het jaarlijks bruto rendement in dit rekenvoorbeeld wordt berekend door de besparing te delen op de investering: 640 : 3581 = 18%

Onderhoud

Wel moet rekening worden gehouden met een nieuwe omvormer, die een kortere levensduur heeft dan zonnepanelen. Over het algemeen gaat een omvormer zo’n 10 tot 15 jaar mee afhankelijk van het type en kwaliteit. Rekening moet worden gehouden met een prijs tussen de 500 en 1000 euro afhankelijk van het type installatie. Het onderhoud van de zonnepanelen blijft beperkt tot het eens per twee jaar, dit kun je zelf doen door de panelen te reinigen met een zachte spons met wat lauw kalkvrij water. Dit kun je ook laten doen door een glazenwasser, maar daar zijn uiteraard wat kosten aan verbonden waar rekening mee moetworden gehouden. De omvormer heeft echter geen onderhoud nodig. Aan te raden is om af en toe te controleren of er geen blad of vogelpoep op de panelen ligt of soms maken vogels een nest aan de rand van de panelen.

Groepsaankoop zonnepanelen met het Zonnecollectief

Met het organiseren van het Zonnecollectief kan Woerden Energie zorgen voor een betaalbare zonnestroominstallatie. Door gezamenlijk in te schrijven en uit te voeren kunnen we de scherp inkopen, omdat we vinden dat duurzame stroom voor iedereen betaalbaar moet zijn. Met de stroom die je opwekt verdient de investering vanzelf terug. Goed voor het milieu en je portemonnee.

Schrijf je vrijblijvend in

Inschrijven voor het Zonnecollectief is gratis en vrijblijvend. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving en wij sturen de aanvraag door naar de installateur, die contact met je zal opnemen voor het maken van een aanbieding. Telefonisch kan de installateur al een passende richtprijs afgeven, maar om een definitieve vaste prijs af te kunnen geven zal hij ter plaatse de situatie komen opnemen.

Mocht je akkoord gaan met de aanbieding en de voorwaarden, dan ontvang je een bevestiging met een vaste prijs voor een compleet werkende installatie. Daarna wordt er een afspraak gemaakt voor de installatie datum, die meestal enige weken na opdracht zal zijn.

Ook als niet-lid kun je meedoen en mocht je besluiten om de installatie aan te schaffen dan word je voor dit jaar automatisch lid van Woerden Energie. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen en de nieuwe projecten en diensten die we aanbieden. Daarna kun je besluiten om het lidmaatschap te continueren. Lees daarvoor de voordelen die wij bieden.

Ik doe mee met het zonnecollectief

  Aanspreektitel:

  Voornaam

  Voorletters (*)

  tussenvoegsel:

  Achternaam (*)

  Adres (*)

  Huisnummer (*)

  Huisnummer toevoeging

  Postcode (*)

  Woonplaats (*)

  Telefoonnummer (*)

  Jouw e-mail adres (*)

  Ik geef toestemming dan Woerden Energie mijn gegevens verwerkt

  Share on facebook
  Share on twitter
  Share on linkedin