Dat was nog niet eerder voorgekomen: Koen, Martien en Mark gingen samen op pad. En dit keer niet eens voor Woerden Energie. In de elektrische auto, met Martien als chauffeur, brachten we een gezellig en leerzaam bezoek aan de Amercentrale in Geertruidenberg.

Onderweg spraken we over Zonnegaard Lievaart. Over hoe subsidies, negatieve prijzen en de momenten van opwek van zonnestroom de businesscase beïnvloeden. En over energieopslag. En hoe groot die opslag dan eigenlijk zou moeten zijn om het verschil te kunnen maken. En of dat wel kan.

Met het zomerse weer staat de gas- en biomassa gestookte Amercentrale overdag uit en komt weer in bedrijf, als elektriciteit in de ochtend en de avond nodig is. We gebruiken vooral overdag duurzame stroom die met zon en wind wordt opgewekt.

Mark werkt bij de Amercentrale en geniet van deze analyse. Want, herinneren we nog die weken met achter elkaar grijs weer in de afgelopen herfst? Geen wind, geen zon, daar is toch geen energieopslag tegen opgewassen? Dan zijn centrales nog altijd nodig. Maar dan wel door zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken om geen extra CO2 in de atmosfeer te brengen. En dat doet de Amercentrale.

Mark gaf een uitgebreide rondleiding over het terrein met indrukwekkende installaties. Met enthousiasme en passie sprak hij over zijn bedrijf. De Amercentrale is een Bio Warmte Kracht Centrale. De centrale produceert ook warmte voor vijftigduizend huishoudens en de glastuinbouw tot wel in Tilburg en Breda. Daarnaast produceert de centrale elektriciteit als wind- en zonnestroom niet voldoende is. En daarvoor gebruikt de centrale biomassa zonnepitschroot, suikerriet residu, zaagsel en meer.

De rondleiding ging langs de scheepslossing, de verbrandingslucht ventilatoren, de molens, de stoomturbine, alles megagroot, en eindigde in de controlekamer op 75 meter hoogte. Daar legden de mannen van ‘de 2e-wacht’ aan Koen uit dat, als ze een seintje krijgen, ze in 12 uur de centrale kunnen opstarten, een prestatie van jewelste.

Maar op deze zaterdag was de centrale niet in gebruik. Ze stond stand-by want er was op deze mooie zonnige dag meer dan genoeg wind- en zonnestroom. Gauw met de elektrische auto van Martien naar huis om die weer op te laden! Op de terugweg spraken we verder over de energietransitie, zwalkend overheidsbeleid en filosofeerden we over een goede energiemix voor de toekomst…

We kijken terug op een interessante en inspirerende dag, waar we getuige konden zijn van de indrukwekkende transitie van het gebruik van oude fossiele technologie naar nieuwe vormen van duurzame energie. Zeer leerzaam!

Mark Bouwmeester

Categorieën: EnergietransitieNieuws