Tijdens een politieke avond van de gemeenteraad in zwembad H2O in Harmelen spraken op 30 januari veertien insprekers zich uit over het toetsingskader voor windenergie in Woerden. Het toetsingskader geeft een omschrijving van het proces van het windproject en stelt eisen en wensen aan initiatiefnemers en windmolens. De bijeenkomst bracht zowel tegenstanders als voorstanders aan het woord.
Zorgen over geluid en gezondheid
Omwonenden vrezen overlast door de windmolens. In Reijerscop loopt een lange rij huizen evenwijdig aan de A12, met de geplande molens aan de andere kant van deze woningen. Een inspreker vreest dat haar achtertuin niet langer een rustige plek zal zijn.
Daarnaast werden gezondheidsrisico’s besproken. Een andere inspreker las een verklaring voor van Diederik Gommers over de mogelijke effecten van windmolens op de gezondheid, zoals de vrijgave van Bisfenol A. Ook werd gewaarschuwd voor risico’s bij een gasleiding in de polder door trillingen en elektrische velden.
Sommige insprekers vonden dat de plannen volledig herzien moeten worden. Zelfs een insprekers vond dat windmolens achterhaald zijn omdat volgens het Planbureau voor de Leefomgeving de komende jaren al genoeg duurzame energie wordt opgewekt. En iemand stelde voor om de molens in Barwoutswaarder te plaatsen, waar de afstand tot woningen groter is.
Voorstanders zien voordelen
Koen Hordijk van Woerden Energie stelde voor om vier, misschien wel vijf in plaats van drie windmolens te plaatsen, wat veel efficiënter is en meer opbrengst oplevert. Ook komt het tegemoet aan het coalitieakkoord om minimaal 55% CO2-reductie te kunnen realiseren. Een aanwezige grondeigenaar pleitte ook voor extra molens en meer betrokkenheid van energiecoöperaties.
Martien Kok sprak over het streven naar 100% lokaal eigendom, zodat zeggenschap behouden blijft en winsten niet wegvloeien naar multinationals. Door met grondeigenaren, omwonenden en Woerden Energie een consortium te vormen kunnen we de komende maanden met elkaar een goed plan maken voor windenergie in Reijerscop.
Ivo Thonon, die namens Energie van Utrecht, Natuur- en Milieufederatie Utrecht en Jong Regio sprak, wees op de noodzaak van biodiversiteit, een Energiebank om een bijdrage te kunnen leveren aan energiearmoede en hij pleitte voor betere communicatie naar jongeren.
Wethouder: “Geen nieuwe punten”
Wethouder Jelmer Vierstra gaf aan dat de argumenten niet nieuw waren en dat het toetsingskader al is aangepast op basis van eerdere reacties. Hij verwacht dat landelijke regels op tijd klaar zijn voor de vergunningverlening en hoopt op samenwerking tussen grondeigenaren en energiecoöperaties om tot één gezamenlijk plan te komen.
Koen Hordijk, voorzitter