Duurzame energie, en dan gelijk goed! Het is duidelijk dat we heel snel over moeten schakelen op een duurzamere energievoorziening. Laten we dat gelijk doen op een circulaire, natuurinclusieve manier. Zodat we niet een probleem voor de toekomst creëren, maar een oplossing die aan alle kanten positief is.

Less Stuff more adventures

Sinds mijn vrouw en ik deze uitspraak vorig jaar, ergens in Roemenië, halverwege een reis van enkele maanden met de 2 kinderen, op onze bus schilderen realiseer ik me dat dat is hoe ik mijn leven leef. Niet door al mijn behoeftes duurzaam in te vullen maar door ze te minderen. Met minder spullen minder zorgen, minder impact, en vooral: meer tijd voor mooie dingen. Ik ben nog een klein deel van mijn tijd werkzaam in de zonne-energie sector, waar ik van binnenuit werk aan meer transparantie en inzicht over de impact van de sector zelf.

Kennismaking met Woerden Energie

Voor het groene debat wat ik begin dit jaar mede organiseerde en hostte leerde ik vele duurzame initiatieven in Woerden kennen, zo kwam ik ook in contact met Woerden Energie. Mark Bouwmeester nam me mee op een energiewandeling en met Koen Hordijk had ik een lang gesprek tussen de panelen op het dak van Ferm Werk. Toen de vraag kwam of ik een training energieboswachter wilde volgen hoefde ik niet lang te twijfelen.

Energieboswachter

Deze training wordt georganiseerd door Natuur en Milieu Federatie Utrecht en gaat in op de landschappelijke inpassing en de ecologische meerwaarde bij zonne- en windenergie projecten. Voor de huiswerkopdrachten kan ik al mooi gebruik maken van een erg realistisch scenario: een potentieel PV project op een (nu nog) boomgaard waarbij ook Woerden Energie betrokken is.

De energietransitie is al begonnen, die zonnevelden in Woerden gaan er komen. Laten we ervoor zorgen dat we dat gelijk op een goede manier doen. Ik kijk er naar uit om daaraan bij te dragen. Met mijn ervaring in duurzaamheid bínnen de PV-sector én met mijn nieuwe energieboswachters kennis.

Brecht van der Laan
Energieboswachter

Categorieën: Nieuws