Provincie Utrecht ondersteunt de energietransitie van onderaf

Provincie Utrecht ondersteunt de energietransitie van onderaf

Een zonnige dag geeft positieve energie en een goed humeur. Als je dan ook nog weet dat al die zonnekracht gebruikt wordt om de wasmachine te laten draaien en de accu van de laptop op te laden, geeft dat een extra warm gevoel. Bij mij wel in elk geval. En bij mijn buren ook. In mijn buurt hebben wij enige jaren terug samen zonnepanelen op onze daken laten leggen, waardoor bijna elk huishouden in mijn straat schone energie kan gebruiken.

Energiecoöperatie Woerden Energie gaat nog een stap verder. Jullie leggen bij elkaar ruim 1300 zonnepanelen op het dak van een bioscoop, op een clubgebouw van de plaatselijke voetbalvereniging, op een appartementencomplex. En ook de daken van een stal en bedrijfsloods worden goed benut. Iets wat mij als provinciaal bestuurder met trots vervult. Want ik ben er van overtuigd dat dit soort lokale initiatieven vleugels kunnen geven aan de energietransitie. Als overheid stimuleren wij financieel en passen regelgeving aan. Maar het echte werk doen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Woerden Energie neemt haar verantwoordelijkheid en streeft daarbij naar tenminste 50% lokaal eigendom. Iets wat de provincie toejuicht: wij hebben immers het Klimaatakkoord ondertekend waarin ook 50% lokaal eigendom als gezamenlijke ambitie is verankerd.

Het bestrijden van de Klimaatcrisis is in mijn ogen de grootste opgave van deze tijd. Het onlangs verschenen IPCC rapport drukt ons wederom met de neus op de feiten. We hebben geen tijd te verliezen. Samen moeten we de CO2-uitstoot zo snel mogelijk terugbrengen. En samen kunnen we dit. Energiecoöperaties zijn hierbij onmisbaar en daarom ondersteunen wij Woerden Energie van harte met een subsidie voor het realiseren van zon op dak. Met jullie inzet, expertise en vasthoudendheid dragen jullie bij aan een leefbare toekomst. Ik wens jullie veel succes!

Huib van Essen
Gedeputeerde Energietransitie en Klimaat