Stel, je wilt een huis bouwen…

Jurgen Huisman

Stel, je wilt een huis bouwen…

Wie op straat de vele verkiezingsposters en -borden ziet, kan weleens denken dat alleen de politiek invloed heeft op wat er in Nederland en in Woerden gebeurt, dus ook wat betreft de energietransitie. ‘Waarom zou je dan lid worden van Woerden Energie?’ zullen mensen vast denken. Dat is een goede vraag! Een kleine analogie om dat op te helderen.

Stel dat je een huis wilt bouwen: natuurlijk moet het een mooi en praktisch huis worden, aangepast aan wat het beste werkt voor jou. Jij moet er tenslotte wonen. Daarom ga je eens bij andere huizen kijken, ga je zelf wat schetsen en plannen en uiteindelijk heb je een idee van wat je wilt. Maar dan ben je er nog niet!

Nee, hierna is het de beurt aan de aannemer. Deze kijkt eens goed naar het ontwerp en naar de omgeving. Op sommige dingen zal hij kritiek hebben, op andere weer niet, maar pas als de aannemer gekeken heeft naar wat mogelijk is, kan de bouw van het huis beginnen!
Wel, de persoon die het huis wil bouwen staat voor de functie van de (lokale) politiek. Zij zoekt naar een oplossing die goed past bij onze eigen gemeente. Daarom schetst ze wat en knoopt ze gesprekjes aan met anderen. Woerden Energie zou je kunnen vergelijken met de aannemer. Wij kijken wat er binnen de plannetjes van de gemeenteraad haalbaar en gewenst is, zodat er gebouwd kan worden.

Natuurlijk is dit lang niet alles wat we doen! Toch hoop ik een handvat te kunnen bieden voor deze verkiezingen: de partijen bepalen hoe het huis (dus de gemeente) er ongeveer uit moet komen te zien, Woerden Energie onderzoekt de mogelijkheden en gaat ermee aan de slag. En omdat wij een coöperatie zijn, waar je voor een tientje per jaar lid van wordt, kan ook gezegd worden: jij gaat er samen met ons mee aan de slag! Dus vergeet niet te stemmen en zet daarnaast je stem kracht bij door lid te worden van Woerden Energie!

Jurgen Huisman
Bestuurslid communicatie en media