Woerden en windmolens: Nee toch, of…?

Ko Baas

Woerden en windmolens: Nee toch, of…?

Ko Baas: “Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen heb ik heel bewust gekozen voor een lokale partij die aangaf tegen de windmolens te zijn, voor wat die belofte in de politiek waard is. Want wie wil die lelijke hoge dingen nu in zijn achtertuin?

Maar wie had kunnen bedenken dat inmiddels de hele energie- en milieuwereld op zijn kop staat en ik nu met een dikke trui aan dit verhaaltje zit te schrijven? Over energie maakte ik mij eerder geen zorgen, met een geïsoleerd huis en zonnepanelen. Maar ja, de gasprijs stijgt bijna per dag, de zon schijnt dit jaargetijde al minder vaak en de winter komt eraan.

Op zoek naar alternatieven voor een gasloos huis stuitte ik op een verhaal over een Italiaans dorpje; Tocco da Casauria, Abruzzen, waar het bestuur en bewoners samen besloten hun eigen energie op te gaan wekken. Dat lukte met zonnepanelen en windmolens en volledig in beheer bij de bewoners. Zelfs houden ze daarmee nog voldoende geld over om bijvoorbeeld gratis het huisvuil op te laten halen. Daarna vond ik nog een verhaal dichter bij huis over het Duitse dorp Saerbeck, op de site van nieuws.nl. Daar kun je het volgende lezen:

Het lijkt een sprookje. Een dorpje van 7.000 inwoners dat zichzelf voorziet in groene energie. Onafhankelijk van energiereuzen en grootkapitaal. Een onafzienbaar veld zonnepanelen strekt zich uit, er staat een biogascentrale en zeven joekels van windmolens torenen boven de bossen uit. En niemand klaagt of zeurt erover. “Nee, want als je uit je raam kijkt en je ziet de windmolens, dan denk je: dat zijn onze windmolens, dat is onze energie, dat is ons geld en onze toekomst!, zegt burgemeester Wilfried Roos. “Burgers en burgerinnen zijn hier de baas.”

Dit lezend bedenk ik mij nu dat hierin mogelijk ook de oplossing en een kans ligt voor de bewoners van Woerden. Dan wordt dat veld zonnepanelen en die grote lelijke windmolen opeens wel een heel nuttig apparaat dat ons helpt. Want als het dan waait draait, onze “energie”molen!

Dit geeft mij nu een heel andere kijk op die windmolens. Een belangrijke voorwaarde voor mij is wel, dat de dan betrokken Woerdenaren, mede-eigenaren worden en wij alles middels een coöperatie (o.a.) in eigen beheer houden. Zo delen wij dan samen de lasten, maar ook de lusten!

In Woerden is er inmiddels ook een coöperatie Woerden Energie (WE) die zich sterk maakt voor een vergelijkbare opzet. Lid worden en meedenken kan. Doen!”

Ko Baas, Woerden