Hoe toepasselijk om op de Woerdense streekmarkt in gesprek te gaan met inwoners over de energietransitie, participatie in verduurzaming en de lokale mogelijkheden te promoten.

Eérste marktdag 2022

Op 18 juni stond de kraam al vroeg klaar om heel Woerden te vertellen over de actie Woerden gaat OM. Woerden Energie is als klant mede-eigenaar van de coöperatieve energieleverancier om | nieuwe energie. En dat willen we graag vertellen. Immers, energie verbruiken we allemaal in meer of mindere mate.

Actueler dan ooit

Met de oorlog in Oekraïne in onze achtertuin en de oplopende energietarieven, is het thema zeer actueel. De handelsboycot die Europa inzet en de tegenreactie van Rusland door de gaskraan af te knijpen, zorgen voor heftige stijgingen van de prijzen van energie. Helaas zien we dat de boycot vooralsnog eerder positieve dan negatieve gevolgen voor de inkomsten van Rusland heeft. De daling van volumes wordt volledig “goedgemaakt” door de stijging van de prijzen, dus Poetin kan nog steeds de oorlogskas vullen. Een reden temeer om na te denken om winsten uit de energieopbrengst meer lokaal in de portemonnee terug te laten vloeien.

De ervaringen

In de gesprekken merken we dat het lastig is om in één zin duidelijk te maken waar we voor staan. Vaak reageren mensen wat terughoudend omdat ze denken dat we hen een energiecontract in de maag willen splitsen. Desondanks merken we dat volhouden loont. Na enkele pogingen hebben we goede openingszinnen gevonden om mensen aan te spreken of we iets mogen uitleggen over Woerden Energie. Het scannen van de QR-code werkt goed en we zijn dankbaar dat aan het eind van de markt diverse mensen lid zijn geworden. Ook de nodige folders zijn meegenomen, zodat mensen thuis nog eens kunnen nadenken over een lidmaatschap.

Rond de klok van 15 uur komt de marktmeester ons manen om af te gaan breken. Dezelfde avond wordt de Taptoe gehouden en dat moet nog worden opgebouwd. Maar met de warmte is het ook geen straf om er vroeg mee op te houden. We hopen je 9 juli, 27 augustus of 17 september opnieuw te ontmoeten. Natuurlijk kun je ook voor die tijd als lid aanmelden door op de ‘Word lid’ knop bovenaan de pagina te klikken, of een berichtje te sturen als je meer informatie wilt ontvangen.

Benieuwd of om | nieuwe energie iets voor jou is? Klik hieronder op ‘Ik wil om!’.

Ik wil om!
 

Simon Brouwer
Voormalig fractievoorzitter ChristenUnie-SGP en nu kraamvuller.

Categorieën: Nieuws