De wereld van energie is volop in beweging. Zonnepanelen en een thuisbatterij maken deel uit van een duurzame dynamische toekomst van je energie in en om het huis. Energiecentrum Woerden organiseert een info-avond op 18 november in de Plint over dit onderwerp. Maar waarom zou je eigenlijk voor zo’n combinatie gaan en is het wel geschikt voor iedereen? We vragen het aan Koen Hordijk, voorzitter van Woerden Energie, die hiermee ervaring heeft.
Vraag 1: Tijdens de info-avond op 18 november zal het Energiecentrum Woerden aan Woerdenaren vertellen over de voordelige groepsactie voor zonnepanelen en thuisbatterij. Jij bent ervaringsdeskundige, begrijp ik? Wanneer zijn zonnepanelen en thuisbatterij bij jou thuis geplaatst?
Koen: “De Thuisbatterij heb ik onlangs aangeschaft en heb daarmee inmiddels enige ervaring opgedaan. Een ervaringsdeskundige ben ik dus nog niet, maar hoop ik al doende dat wel te worden. Dat is ook een van de redenen geweest om een Thuisbatterij aan te schaffen.
De Thuisbatterij van Bliq is begin augustus geïnstalleerd en de zonnepanelen zijn eind juli door JP Installaties uit Kamerik geïnstalleerd.”
Vraag 2. Ah, okee. Wat waren de andere redenen om voor een thuisbatterij te gaan? En wat zijn je ervaringen tot nu toe?
“We weten dat de overheid van plan is om de salderingregeling in 2027 te beëindigen, dan wordt het vanzelfsprekend interessanter om een thuisbatterij aan te schaffen. De batterijen zijn op dit moment nog vrij goedkoop in aanschaf, maar dit kan zomaar veranderen als de vraag toeneemt, daarom maar beter nu voorbereid op de toekomst. In het buitenland, waar ze geen salderingsregeling kennen, is het daar heel normaal om een batterij aan te schaffen.
Een andere reden is ook om hiermee het energienet een beetje te ontlasten, waardoor de energiecentrales minder snel aangezet moeten worden. Dat zorgt voor wat meer CO2-reductie en dat is goed voor het klimaat.
Ik heb gekozen voor een dynamisch contract bij Frank Energie. Daarmee wordt op kwartierbasis stroom ingekocht voor een lage prijs en weer verkocht als de stroomprijs hoog is. De batterij helpt erbij om de stroom tijdelijk op te slaan en te ontladen aan het net als het goedkoop is, zo kun je ook op een slimme manier je e-auto opladen. Alles bij elkaar verdien je geld waarmee je investering kan terugverdienen, dat is het idee.
De ervaringen tot nu toe zijn goed. De Thuisbatterij van Bliq werkt uitstekend en heeft ook een mooi energiemanagementsysteem, waarmee je met de app alle resultaten goed kan volgen en monitoren. De lokale installateur JP Installaties heeft zonnepanelen van goede kwaliteit geïnstalleerd en alles keurig op tijd geleverd, daar heb je zo geen omkijken naar.”
Vraag 3: Hoe was je ervaring met de installateurs van JP Installaties? Moest het hele huis overhoop gehaald worden of het dak eraf?
“De monteurs van Bliq en van JP Installaties hebben keurig werk verricht. Het ging allemaal heel snel en goed georganiseerd. Prettige mensen ook, die geef je zo een kop koffie. De batterij staat in de schuur en de meterkast moest wat worden aangepast. Probleempje was wel om een internetkabel van de schuur onder de vloer van het huis naar de meterkast te brengen, dat was wel even klusje. Maar gelukkig geen rommel in huis. De grote zonnepanelen zijn verticaal aan de schutting aangebracht en een aantal liggen op een plat dak. Het dak van het woonhuis is niet geschikt voor zonnepanelen, daarom heb ik voor deze opstelling gekozen. De praktijk zal moeten uitwijzen of hiermee voldoende opbrengst mogelijk is.”
Vraag 4: Wat merk je nu op je energierekening van deze nieuwe panelen en batterij? Of: wat verwacht je dat er op je energierekening gaat veranderen? Wat levert het je op?
“Het is nog wat te vroeg om te zien wat dit met de energierekening doet, daarvoor is de periode nog te kort. Wel hoop ik dat de opbrengst en besparing met de combinatie van zonnepanelen, thuisbatterij en een slimme laadpaal zoveel oplevert dat de investering in zes jaar terugverdiend kan worden.”
Vraag 5: Je hebt een dynamisch energiecontract. Is dat nodig voor deze combinatie van zonnepanelen en thuisbatterij?
“Ik heb gekozen voor een dynamisch contract om daarmee extra geld te kunnen verdienen, daar is wel enig risico aan verbonden, want de markt bepaalt de prijs en die kan fluctueren. Een dynamisch contract is niet per se nodig, je kunt ook zonder, maar zorgt wel voor een langere terugverdientijd. Je kunt stap voor stap experimenteren en het is heel flexibel.”
Vraag 6: Zou je mensen aanraden ook voor deze combinatie te gaan?
“Het is belangrijk om je goed te laten voorlichten en informatie te zoeken op internet of een informatieavond te bezoeken. Het is niet voor iedereen geschikt, je moet een goede rekensom maken en misschien moet je het ook niet helemaal voor het geld doen. Wel is het raadzaam om een niet te kleine batterij te nemen, daar kun je niet zoveel voordeel uithalen. Zelf heb ik gekozen voor een batterij van 20 kWh.”
Vraag 7: Werkt dit systeem ook samen met een warmtepomp?
“Zeker, dat kan heel goed samengaan, maar voor iedere situatie verschillend. Goede voorlichting is dus belangrijk.”
Vraag 8: Ga je op de informatie-avond van 18 november ook nog vertellen over je ervaringen?
“Als er naar mijn ervaringen wordt gevraagd, dan wil ik daar graag wat over vertellen.”
Wij danken Koen voor zijn openhartigheid en hopen dat mensen met interesse in zonnepanelen én thuisbatterij hiermee geholpen zijn. Wil je meer weten over de mogelijkheden of heb je vragen? Lees dan ons nieuwsbericht over de info-avond van 18 november a.s. of bekijk de groepsactie.