Zonnegaard Lievaart

Zonnegaard Lievaart

Woerden Energie is van plan om samen met projectontwikkelaar BHM Solar een zonnestroominstallatie van 10 hectare te realiseren en exploiteren op terrein van fruitteeltbedrijf Lievaart in de polder Barwoutswaarder in Woerden.

Het terrein is omgeven door een hoge haag en is daardoor, wat landschappelijke inpassing betreft, een ideale locatie voor een groot zon-op-land project. Op het terrein zullen aanpassingen doorgevoerd worden die de biodiversiteit ten opzichte van de huidige situatie als boomgaard zullen verhogen.  

Het park zal groot genoeg zijn om het elektriciteitsgebruik van zo’n 3800 huishoudens te produceren. De huidige investeringsronde is bedoeld voor de kosten tijdens het ontwikkelen van het park. Hieronder staat de kaart uit het landschappelijke ontwerp dat is ingediend bij de vergunningsaanvraag. (Klik op de afbeelding hieronder om te vergroten.)

Natuur versterken

Woerden Energie vindt dat zonne-energie niet ten koste mag gaan van natuur. Door een tal van ingrepen zal de natuur in en rondom het park versterkt worden. Denk hierbij aan houtwallen, flauwe oevers, een poel, het verrijken van de windhagen en veel kruidenrijk grasland. 

Meer info

Wil je meer informatie? Lees dit nieuwsbericht of lees hieronder verder.

Voor ondernemers is er een aanvullende infomiddag op 12 juni 2023. Meld je aan via onderstaande knop.

Voor dit project zal een SDE-subsidie worden aangevraagd. Dit kan pas nadat een vergunning is afgegeven. De aanvraag voor deze omgevingsvergunnig loopt op dit moment bij de gemeente Woerden. Het doel is om najaar 2023 mee te kunnen doen in een aanvraag-ronde voor de SDE subsidie.

In deze financieringsronde wordt geld opgehaald om de ontwikkeling van het park te bekostigen. Kosten – zoals die voor leges, onderzoeken en voorschotten – kunnen oplopen tot een totaal van meerdere tonnen. Woerden Energie ontwikkelt het park samen met BHM Solar. Streven naar minimaal 50% eigenaarschap van het park worden voor Woerdenaren, dat betekend dat we ook dat we 50% meebetalen in de ontwikkeling.

In deze ronde is het doel om €200.000,- op te halen, waarmee Woerden Energie bijdraagt aan haar deel van de ontwikkelkosten. Het is zeer goed denkbaar dat in een verder stadium nog een ronde plaats zal vinden voor verdere financiering. 

Leden van Woerden Energie kunnen vanaf 23 mei 2023 mee participeren in deze ontwikkelfase. Wie wil kan een lening afgeven tussen de €1000,- en €10.000,-.  Het is de intentie om de lening na financial close met een opslag van 7,5% rente per jaar terug te betalen.

Let op! De datum en omstandigheden van de financial close staan niet vast. Hiermee is er een kans dat de lening later of zelfs helemaal niet terugbetaald wordt.

De voorbereidingen voor dit project lopen al sinds voorjaar 2021. Na een periode van participatie met omwonenden en het opstellen van een ontwerp is in mei 2023 een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Woerden. Bij een spoedige behandeling van de vergunning is het mogelijk om in najaar 2023 een SDE-aanvraag te doen, en financial close te behalen in de zomer van 2024. Als alles goed verloopt kan de bouw in Q1 2025 starten.

Voor de participatie zijn onderstaande datums van belang.

Agenda:
23 mei: informatieavond
23 mei tot 15 juni: inschrijving voor leningen
15 juni tot 29 juni: wettelijke bedenktijd
30 juni tot 31 juni: bevestigen leningen
vanaf 1 juli: startdatum lening

Het proces zal als volgt verlopen: vanaf nu tot aan 23 mei is er informatievoorziening via de website en andere kanalen. Wie interesse heeft in participatie kan zich opgeven via de het formulier op deze site (knop hierboven). 

Iedereen die in deze weken zijn email-adres afgegeven heeft en iedereen die dat al eerder heeft gedaan voor vorige participaties krijgt op 23 mei een persoonlijke link waarmee deze persoon zich kan inschrijven voor een lening. Dit gaat rechtstreeks in het platform Econobis. Bij deze inschrijving hoort direct een online betaling van het te lenen bedrag en een overeenkomst wordt automatisch gegenereerd. Deze inschrijfstap blijft 2 weken beschikbaar tot 6 juni. Daarna wordt een wettelijke bedenktijd van 2 weken in acht genomen, tot 20 juni.

Na 20 juni controleert Woerden Energie alle inschrijvingen en bevestigt dit per email naar elke deelnemer afzonderlijk. Voor 1 juli heeft iedereen een reactie gehad zodat vanaf die datum de lening officieel ingaat en rentedragend wordt.

Voor aanvullende vragen en informatie kunt je altijd contact met ons opnemen.

Aanmeldformulier

  Schrijf je hier in voor het meedoen met het zonnecollectief

  Aanspreektitel:

  Voornaam

  Voorletters*

  tussenvoegsel:

  Achternaam*

  Straat*

  Huisnummer*

  Huisnummer toevoeging

  Postcode*

  Woonplaats*

  Telefoonnummer*

  Jouw e-mail adres*

  Door je aan te melden voor het zonnecollectief, ontvang je automatisch onze maandelijkse nieuwsbrief. Je kunt je hiervoor altijd afmelden.