Alle voordelen

Waarom lid worden?

Samen bereiken wij ons doel sneller en beter dan alleen!

Woerden Energie is een energiecoöperatie van en voor Woerdenaren. Dit burgerinitiatief heeft tot doel om een bijdrage te leveren aan de uitvoering van de lokale energietransitie. We doen dit enerzijds door zowel kleinschalige als grootschalige projecten te ontwikkelen die duurzame energie opwekken, anderzijds stellen wij ons tot taak om de verduurzaming in gemeente Woerden te versnellen.

Centrale doelstelling is om het klimaat en de natuur te verbeteren door samen met alle partijen te werken aan 55% duurzame energie in 2030, waarmee een CO2-daling van 55% wordt bereikt.

Alle voordelen op een rijtje:

  1. Door lid te worden steun je het werk van de coöperatie: samen bereiken wij ons doel sneller en beter dan alleen.
  2. Je beslist mee over de activiteiten en de bestemming van de meeropbrengsten.
  3. Je helpt mee om de projecten in lokaal eigendom te ontwikkelen.
  4. Je staat vooraan in de rij om deel te nemen aan aantrekkelijke duurzame projecten en diensten.
  5. Als lid kun je ook voordelige en duurzame stroom afnemen door over te stappen naar energiemaatschappij OM | nieuwe energie.

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners die de handen ineenslaan om aan de slag te gaan met duurzame, lokale energie. Dat gebeurt door gezamenlijk te investeren (participeren) in projecten die duurzame stroom opwekken door middel van zonne- en windenergie. Als je lid bent van de coöperatie, mag je meebeslissen over de koers van de coöperatie en heb je invloed op de ontwikkeling en realisatie van energieprojecten, de bestuurssamenstelling en de winsten die verdeeld moeten worden.

De opbrengsten van de coöperatie worden met name gebruikt om volgende energieprojecten te kunnen ontwikkelen. Een deel wordt gebruikt als coöperatief dividend om ideële projecten te ondersteunen zoals een speelweide, een buurthuis of een groen initiatief en de verdere winst stroomt terug naar de leden. Alle geldstromen blijven daarmee lokaal en verdwijnen niet in de zakken van grote energiemaatschappijen.

Door lid te worden help je actief mee om jouw omgeving te verduurzamen en mee te werken aan de lokale energietransitie. Momenteel zijn in Nederland zo’n 600 energiecoöperaties actief die samen circa 100.000 leden tellen.

Rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld voor een doorsnee zonne-installatie

Wat leveren zonnepanelen op?

De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (wattpiek), dit vermogen wordt vermenigvuldigd met een rekenfactoor. Deze rekenfactor houdt rekening met de sterkte van zoninstraling en de oriëntatie van het dak. In Nederland wordt meestal gerekend met een rekenfactor van 0,85 bij een stringomvormer en 0,90 bij het gebruik van optimizers of micro-omvormers.

Het rekenvoorbeeld

In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een zonnepaneel met een vermogen van 330 Wp en een rekenfactor van 0,85, dat geeft jaarlijks een opbrengst van 280 kWh. De elektriciteitsprijs bedraagt € 0,23 per kWh (2021). Voor een paneel levert dat een jaarlijkse besparing op van € 64. Een set van 10 panelen levert dus jaarlijks € 640 op.

Wat is het rendement?

Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.000 kWh per jaar, daarvoor zijn 10 zonnepanelen nodig met een vermogen van 330 Wp. De investering bedraagt voor 10 panelen: € 3581, dit bedrag is excl. BTW. De terugverdientijd wordt berekend door de investering te delen door de jaarlijkse besparing. In dit voorbeeld bedraagt de terugverdientijd: € 3581 : € 640 = 5,6 jaar. Het jaarlijks bruto rendement in dit rekenvoorbeeld wordt berekend door de besparing te delen op de investering: € 640 : € 3581 = 18%.

Onderhoud

Wel moet rekening worden gehouden met een nieuwe omvormer, die een kortere levensduur heeft dan zonnepanelen. Over het algemeen gaat een omvormer zo’n 10 tot 15 jaar mee afhankelijk van het type en kwaliteit. Rekening moet worden gehouden met een prijs tussen de 500 en 1000 euro afhankelijk van het type installatie. Het onderhoud van de zonnepanelen blijft beperkt tot het eens per twee jaar, dit kun je zelf doen door de panelen te reinigen met een zachte spons met wat lauw kalkvrij water. Dit kun je ook laten doen door een glazenwasser, maar daar zijn uiteraard wat kosten aan verbonden waar rekening mee moet worden gehouden. De omvormer heeft echter geen onderhoud nodig. Aan te raden is om af en toe te controleren of er geen blad of vogelpoep op de panelen ligt of soms maken vogels een nest aan de rand van de panelen.

Rendement op projecten

Bij een Zon-op-Dak-project koop je zonnepanelen die niet op je eigen dak geïnstalleerd worden, maar ergens op een dak van b.v. een bedrijfspand of een appartementencomplex.

Deelnemen kan door de aankoop van een obligatie vaak al vanaf één zonnepaneel. Vanwege het grotere project is de investering per paneel gunstiger dan bij een particuliere installatie. Ook heb je geen zorg voor het onderhoud en een verzekering, alles wordt door de coöperatie verzorgd. Als je daarbij ook overstapt naar energiemaatschappij OM | nieuwe energie krijg je doorgaans een goedkoper tarief en ontvangt de coöperatie een vergoeding, bovendien hoef je voor je lidmaatschap geen contributie meer te betalen.

Voor de investering op een Zon-op-Dak-project wordt in een redelijke rentevergoeding geboden. Zie daarvoor bij de projecten die op deze site voor financiering worden aangeboden.

Door te investeren (participeren) in een Zon-op-Dak-project wordt je automatisch lid van de coöperatie en word je daarmee mede-eigenaar van het project in de coöperatie.

Onze partners