Eerste stappen gezet richting aanpak energiearmoede

Vergadering opzetten Energiebank

Eerste stappen gezet richting aanpak energiearmoede

Woerden Energie is begonnen met het opzetten van de aanpak van energiearmoede. We gaan dit doen door het opzetten van een Energiebank en een Fixbrigade. Donderdag 21 juni was hiervoor de aftrap door Koen Hordijk uit het bestuur en als grondlegger van dit idee.

“Waarom pakken we energiearmoede aan? Wij zijn toch vooral goed in wind- en zonneparken aanleggen?”

De politiek vraagt ook van ons om met de opbrengsten bij te dragen aan ‘brede maatschappelijke doelen’, zoals de raad dat zelf noemt. Gelukkig hadden we die opdracht onszelf ook al gegeven. Energiearmoede aanpakken zien als een maatschappelijk doel dat goed bij ons past. We hebben namelijk ook een taak om de mensen die niet kunnen investeren óók te laten meeprofiteren. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: we helpen energiearmoede terugdringen, én we laten de Woerdense politiek zien dat wind- en zonneparken bijdragen aan het oplossen van een knellend probleem.

Energiebank en Fixbrigade

We willen een Energiebank en een Fixbrigade oprichten. Bij een Energiebank kunnen bijvoorbeeld mensen terecht die een nieuwe koelkast nodig hebben maar niet genoeg geld hebben voor een (duurder) energiezuinig exemplaar. Dorien Bartels (Energie van Utrecht) gaat hiervoor het fundament leggen. Een Fixbrigade helpt mensen in sociale huurwoningen met het aanbrengen van bijvoorbeeld tochtstrips, brievenbusborstels en radiatorfolie. Brecht van der Laan (projectleider Zonnegaard Lievaart) gaat de structuur daarvan opzetten. Ivo Thonon (Energie van Utrecht, aanvrager van de provinciale subsidie hiervoor) zal projectleider zijn.

Wat gaan we doen?

We willen vooral gebruikmaken van bestaande structuren en organisaties. Zo zijn Brecht en Ivo al bij een breed overleg met de gemeenten Woerden en IJsselstein, woningcorporatie Cazas, FermWerk, Present Woerden en Duurzaam Woerden geweest om te leren wat er komt kijken bij een Fixbrigade. Voor de Energiebank zoeken we aansluiting bij Schuldhulpmaatje, de Raad van Kerken en kijken we ook wat de gemeente zelf al doet. Voor de zomervakantie komen we met plannen van aanpak, en we hopen eind van het jaar de Energiebank en Fixbrigade opgetuigd te hebben.

Ivo Thonon
Projectleider inclusieve energietransitie