Op vrijdag 30 juni werd op de inloopmiddag bij Beukehof van Dam in Zegveld het eerste zon op dak project feestelijk in gebruik genomen.

Gezellig en informatief

Zo’n vijftien deelnemers en belangstellenden kwamen af op de uitnodiging om op de inloopmiddag een kijkje te nemen bij onze eerste zonne-installatie. Er was volop gelegenheid om de installatie van dichtbij te zien en vragen te stellen over hoe het project tot stand is gekomen.

Kennismaken met familie van Dam

Onder het genot van een biertje en een glaasje fris konden we ook kennismaken met familie van Dam en rondlopen op de boerderij. We werden gastvrij ontvangen en konden luisteren naar de spannende verhalen tijdens de installatie. Om blijk te geven aan onze dankbaarheid dat een deel van het dak van de boerderij 15 jaar lang gebruikt mag worden voor de opwek van duurzame stroom en de mogelijkheid voor leden om te kunnen participeren, werd door Koen aan mevrouw van Dam een bloemetje aangeboden.

Zijn alle problemen nu opgelost?

De installatie werkt naar behoren, er wordt duurzame stroom opgewekt, dat is het goede nieuws. Maar een paar problemen spelen nog. Zo is er een ICT-probleem bij Stedin gesignaleerd waardoor de installatie nog niet opgenomen is in het Centraal Aansluitingen Register waardoor er geen facturen kunnen worden opgemaakt. om | nieuwe energie, waaraan wij de stroom leveren, is op de hoogte en zal het probleem met Stedin verhelpen. Een ander, wat groter probleem, waar we tegenaan liepen is, dat ondanks dat we van een kleinverbruikersaansluiting (KVA) gebruik maken, toch op zonnige dagen stroom door Stedin wordt afgeknepen om netcongestie in dat gebied te voorkomen. Het is een flinke tegenvaller dat we de zonne-energie niet optimaal kunnen benutten. We zijn in overleg met Stedin om dit probleem te verhelpen, maar weten niet of dat op korte termijn gaat lukken. Heel vervelend, maar helaas, het is even niet anders.

Koen Hordijk
Voorzitter

Categorieën: Nieuws