Energie door samenwerking

Energie door samenwerking

Samenwerken aan slimme oplossingen die duurzaam, comfortabel en prettig wonen en leven bereikbaar maken. Dat is waar ik energie van krijg. En vanuit mijn werk bij de NMU doe ik dat met- en voor bewoners in de provincie Utrecht.

Hoe doen we dat?

Via het opzetten en begeleiden van projecten op het brede terrein van de energietransitie. Zoals zon-op-dak en zon op land projecten, het mee helpen opzetten van energietuinen en het begeleiden van windprojecten. En via het geven van advies over duurzaamheidsmaatregelen (energiebesparing en duurzame energieopwekking) aan bewoners, bestuurders, ambtenaren en leden van energie coöperaties. Het gaat dan om maatregelen waarvan we inmiddels allemaal weten dat ze niet altijd even leuk of mooi zijn. Maar die wel noodzakelijk zijn om de uitstoot van CO2 terug te dringen en een halt toe te roepen aan de hieraan gerelateerde klimaatcrisis. En zoals het dan gaat bij een crisis; dan moet je handelen. En liever niet te laat. Om zo niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen de kwaliteit van duurzaam wonen en leven te waarborgen.

Positief en vastberaden!

De samenwerking hier in de provincie Utrecht met de leden en deelnemers van de lokale energie coöperaties ervaar ik als erg positief. Ik ben met name onder de indruk van hun positieve instelling en de vastberadenheid die zij laten zien om hun steentje bij te dragen aan de energietransitie. Ook in tijden dat niet door iedereen de noodzaak van zon-op-land of windturbines wordt gezien. En dat terwijl om ons heen mensen steeds vaker natte voeten krijgen en de energieprijzen tot ongekende hoogten stijgen. Dan is het bijzonder om te zien dat via de juiste samenwerkingsvormen en nastreven van gedeeld eigenaarschap, ‘zin’ en draagvlak kan ontstaan voor het ontwikkelen van lokale ‘eigen’ zonne- en windinstallaties.

Alle beetjes helpen

Zelf proberen wij thuis met ons gezin ook ons steentje bij te dragen. Onze dochters eten geen vlees meer en ik daardoor ook bijna niet meer. En met de door mijzelf op ons dak geplaatste zonnepanelen rijden wij letterlijk, als de zon schijnt, op onze zelf geproduceerde zonnestroom rond. De vorige jaar afgeronde verbouwing van ons huis uit 1912 maakte dat het hele huis nu van boven tot onder geïsoleerd is. Een investering die zich ook, en misschien wel vooral, uitbetaalt in zorgeloos, prettig en comfortabel wonen. Alleen het korter laten douchen van onze dochters wil alleen nog niet zo lukken. Maar je kan niet alles hebben 😉.

Robbert Willé
Projectleider energietransitie bij Natuur en Milieufederatie Utrecht