Met vier andere energiecoöperaties in provincie Utrecht gaat Woerden Energie in samenwerking met het Utrechtse bedrijf We Drive Solar solar carports realiseren.

Wat zijn de plannen van de vijf energiecoöperaties?

In totaal worden 465 parkeervakken voorzien van overkappingen met zo’n 2800 zonnepanelen. Daarbij komen 70 laadpunten, zodat elektrische auto’s direct opgeladen kunnen worden met lokaal opgewekte stroom. Afgesproken is, dat de oplaadtarieven op deze locaties altijd lager zullen zijn dan vergelijkbare benzinekosten per kilometer, aldus gedeputeerde Arne Schaddelee. De solar carports komen op carpoolplaatsen van gemeenten Woerden, Breukelen, Baarn, Wijk bij Duurstede en IJsselstein,

Utrechtse inwoners delen mee in de winst

Utrechtse inwoners zullen via de energiecoöperaties investeren in de panelen en delen mee in de winst. Bestuurslid Aart Houwink van koepelorganisatie Energie van Utrecht, waarbij de coöperaties zijn aangesloten, geeft aan dat de vijf energiecoöperaties gezamenlijk eigenaar worden van de zonne-installaties op de carpoolplaatsen. Hierdoor hebben de betrokken inwoners inspraak over de realisatie en het beheer én delen zij mee in de opbrengsten.

Provincie Utrecht is blij met het initiatief van de solar carports

Gedeputeerde Huib van Essen van energietransitie vindt dit een prachtige ontwikkeling en juicht de plannen toe omdat de solar carports hiermee een bijdrage leveren aan de energietransitie en dat de omgeving financieel kan meeprofiteren.

P+R parkeerplaats aan de Europabaan

In Woerden worden aan de Europabaan, nabij het tankstation BP D!vers, in totaal zo’n 50 parkeervakken voorzien van een zonne-installatie met zeven oplaadpunten voor e-cars dat mogelijk later kan worden uitgebreid. De voorbereidingen vinden plaats in 2023 en de uitvoering zal naar verwachting in 2024 plaatsvinden.

Koen Hordijk
Voorzitter

Categorieën: Nieuws