Honderden bedrijven en instellingen in provincie Utrecht zijn geraakt door een overvol stroomnet

Honderden bedrijven en instellingen in provincie Utrecht zijn geraakt door een overvol stroomnet

Niet minder dan 764 aanvragen voor nieuwe stroomaansluitingen staan in de wacht bij netbeheerder Stedin. En dat betreft dan alleen nog maar grote bedrijven, scholen en instellingen in de provincie Utrecht. Maandenlang moeten ze vaak wachten omdat het elektriciteitsnet overvol zit. Het gevolg? Vertraging en onzekerheid over het uitvoeren van nieuwe plannen, zoals grootschalige energieprojecten, zon op dak projecten of uitbreiding.

Een supermarkt met verhuisplannen, een fabriek dat het dak vol wil leggen met zonnepanelen, een nieuw zonnepark. Dit soort belangrijke nieuwe plannen worden afgeremd omdat het stroomnet in de provincie Utrecht overvol zit. De energietransitie gaat namelijk zó hard, dat het stroomnet in korte tijd overvol is geraakt. Bedrijven en instellingen met plannen worden op een wachtlijst gezet.

Op 1 juli lagen er bij Stedin 323 aanvragen om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet, blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd door het AD. Bijvoorbeeld om een aansluiting te realiseren voor een bedrijfsdak vol zonnepanelen of zonneveld. Ook staan er 441 aanvragen uit voor bedrijven en instellingen die juist stroom nodig hebben omdat ze gaan verduurzamen, uitbreiden of verhuizen. Een klein gedeelte van de aanvragen overlapt. De meeste aanvragen komen vanuit Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein en ook uit Woerden. Het probleem met het overvolle stroomnet speelt in grote delen van Nederland.

Ruim 200 bedrijven en instellingen al uit de brand

Er zit vooralsnog geen schot in de zaak voor de bedrijven en instellingen die energie nodig hebben, blijkt uit de cijfers. Sinds er in november 2022 een wachtlijst werd ingesteld is er nog niet één aanvrager vanaf gekomen. Dat moet nog wel gaan gebeuren, want de landelijke netbeheerder TenneT doet onderzoek naar hoe het energienet efficiënter te gebruiken is. Later dit jaar moet dit tot enige verlichting gaan leiden. Het positieve nieuws is dat een deel van de bedrijven en instellingen die een aanvraag deden om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet inmiddels wél uit de brand is geholpen. Dat lukte door slimmer gebruik te maken van het net. 209 klanten die op de wachtlijst voor teruglevering stonden werden zo geholpen. De overige 323, die moeten nog steeds wachten.

Gigantische investeringen in het stroomnet en zoeken naar slimme oplossingen

Om de problemen structureel op te lossen wordt tot en met 2029 het stroomnet in de provincie Utrecht gigantisch verzwaard. Daar hangt een prijskaartje van ca. 740 miljoen euro aan. In de tussentijd zit er weinig anders op dan zeer efficiënt gebruik te maken van de huidige capaciteit op het stroomnet en door gebruik te maken van b.v. slimme Local4Local-oplossingen en batterijopslag.

Koen Hordijk
voorzitter