Rijne Energie trapt investeringsronde af voor windpark van inwoners

Rijne Energie kaartje windmolens

Rijne Energie trapt investeringsronde af voor windpark van inwoners

Op vrijdag 1 september om 15:00 geeft Olof van der Gaag (voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie, NVDE) het publieke startsein op de Stadhuisbrug in Utrecht voor de crowdfunding voor het windpark van Rijne Energie. Hij maakt bekend welk deel van de benodigde 365.000 euro dan al is opgehaald om de bouw voor te bereiden van het eerste windpark in onze provincie in handen van inwoners. Inwonerscoöperatie Rijne Energie (meer dan 800 leden) gaat het geld gebruiken om de bouw van het park voor te bereiden. Het gemeentebestuur heeft de raad namelijk voorgesteld om het project een vergunning te geven.

Groene stroom uit de buurt tegen een eerlijke prijs

“We werken aan een windpark dat voor de helft in handen is van ‘gewone’ mensen zoals jij en ik,” aldus Guido van Loenen, in zijn vrije tijd voorzitter van Rijne Energie. “Dat betekent dat de opbrengsten niet naar een of ander hoofdkantoor of anonieme aandeelhouders gaan maar van ons als inwoners blijven. De wind waait zo dus echt voor jou!”

Rijne Energie speelt zelfs met het idee om de verkoop van de stroom in eigen handen te houden. Inwoners van de regio zouden dan groene stroom van windmolens uit hun eigen buurt kunnen kopen. Omdat windstroom goedkoop is en Rijne Energie geen winst hoeft te maken, zou de coöperatie die stroom voor een stabiele en eerlijke prijs kunnen gaan aanbieden.

Drie vliegen in één klap: meer zeggenschap, minder klimaatverandering en minder energiearmoede

“Als je lid wordt van Rijne Energie sla je drie vliegen in één klap: je steunt een project dat klimaatverandering tegengaat, waarmee we energiearmoede tegen willen gaan én je beslist mee over de stroomvoorziening in je buurt,” legt Van Loenen uit. “Als je lid bent en wat geld over hebt, kan je dat in het windpark investeren. Omdat het nog niet 100% zeker is dat het park er ook echt komt, krijg je een bonus van 35% op je inleg. Dus stel dat je nu 100 euro inlegt, dan krijg je, mits het park er komt, straks rente over 135 euro.” Rijne Energie gebruikt het geld onder meer voor het betalen van de leges voor de vergunning aan de gemeente, maar ook voor de onderzoeken die nodig zijn om de bouw voor te bereiden.

Politieke steun

In het coalitieakkoord van de gemeente Utrecht staat het volgende over het park: “Het energielandschap in het noorden van Rijnenburg maken we permanent.” Ook uit het recent gesloten provinciale coalitieakkoord blijkt steun voor het park: “We kiezen in Rijnenburg voor het ontwikkelen van een combinatie van permanente energieopwekking en woningbouw (…). We dragen bij aan de versnelling van de komst van het energielandschap (…)”. Van Loenen: “Deze steun is mooi, maar het gaat uiteindelijk om de stemming in de raad. Hoe meer leden we hebben, des te krachtiger is het signaal aan de raad dat kiezers méér groene stroom in eigen hand willen hebben.”

● Op vrijdag 1 september kunt u tussen 15:00 en 18:00 op de Stadhuisbrug in het centrum van Utrecht bestuursleden en actieve vrijwilligers van Rijne Energie vragen stellen en eventueel interviewen.
● Voor meer informatie over het evenement op vrijdag 1 september op de Stadhuisbrug: Matthijs Sienot, 06 21 14 16 94.
● Voor meer inhoudelijke informatie: Guido van Loenen, 06 30 35 31 09. Zie ook www.rijne-energie.nl.
● Voor meer informatie over deze investeringsronde: zie https://rijne-energie.nl/jouw-aandeel-in-duurzame-energie/.