Klimaatburgemeester iets voor jou?

Klimaatburgemeester iets voor jou?

Klimaatburgemeester Jacqueline van Noordenne zoekt een enthousiaste opvolger die deze mooie taak in Woerden voor een jaar wil vervullen.

Wat doet een klimaatburgemeester in Woerden

In september 2021 werden er voor het eerst klimaatburgemeesters gezocht. Een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat https://nkw2023.nl/klimaatburgemeester. Karlijn van Kollenburg ging in Woerden de uitdaging aan en in oktober 2022 nam ik het stokje over. Door EZ wordt de klimaatburgemeesters gevraagd om een programma op te stellen voor de klimaatweek. Ik had daar toen nog krap vier weken de tijd voor. Samen met de Zero Waste Groene Hart groep werd o.a. de actie “Minder Peuk, Meer Leuk” opgezet. Ruim 33.000 peuken werden er toen geraapt. Dit jaar ben ik alvast begonnen met de klimaatweek van zondag 29 oktober t/m zondag 5 november om het voor mijn opvolger wat makkelijker te maken 😊. Het leuke aan het klimaatburgemeesterschap is dat er uitnodigingen komen van scholen en organisaties om je verhaal te doen. Ik heb groene lintjes uitgereikt en groene lintjes doorgeknipt. Je kunt de taak als klimaatburgemeester invullen op een manier die bij jou past. Mijn focus ligt vooral bij afval verminderen. Het meest trots ben ik over het opzetten van de recyclebar in de duurzaamheidswinkel (zie: www.duurzaamwoerden.nl/recycle-bar).

Het zou tof zijn als de volgende kandidaat zich gaat richten op een ander onderwerp, b.v. energie.
Geïnteresseerd, maar nog vragen? Stuur me een mailtje: jvnoordenne@gmail.com

Wat kun jij doen in de klimaatweek?

In de klimaatweek van 29 oktober t/m 5 november gaan we mooie activiteiten organiseren, waaraan je kunt deelnemen. O.a. Een Zero Waste Café in het Brediuscafé, kleding- en speelgoedruil, een avond over klimaatgesprekken, klimaatfilm vertoning, enz. zie: www.duurzaamwoerden.nl/agenda.

Zelf een activiteit neerzetten tijdens de klimaatweek? Een challenge aangaan? Super als je een uitdaging aangaat om b.v. een maand plantaardig te eten of een half jaar geen nieuwe spullen te kopen of waar mogelijk de fiets en het ov te pakken. Of misschien een informatieavond over zonne-energie te organiseren? Elk volgend stapje op de groene weg is al mooi meegenomen. En het blijkt vaak makkelijker dan gedacht. Laat aan zerowaste@duurzaamwoerden.nl weten wat jij, jouw bedrijf, organisatie, clubje of familie kan doen. Meer info over de klimaatweek in Woerden: https://duurzaamwoerden.nl/de-klimaatweek-2023-staat-voor-de-deur/

Jacqueline van Noordenne
Klimaatburgemeester Woerden