Van kleur bekennen naar lokaal een actieve bijdrage leveren

Stefanie Arndt-Mol

Van kleur bekennen naar lokaal een actieve bijdrage leveren

De klimaat- en energietransitie is ook een persoonlijke transitie die gepaard gaat met verschillende emoties. Door samen actief bij te dragen blijf ik in mijn kracht staan.

Kleur bekennen – persoonlijk

Hoewel ik zowel privé als in werk kennis had opgedaan en kleine stappen had genomen, bekende ik in 2021 echt kleur. Duurzaamheid is waar ik mij voor in wil zetten, niet als bijzaak, maar als hoofdzaak – omdat ik de noodzaak voel en omdat het onderwerp me enorm boeit. Om een waardevolle bijdrage te leveren maakte ik een loopbaanswitch en privé zet ik stappen om mijn eigen footprint verder te beperken. Bij KlimaatGesprekken volg ik momenteel workshopreeks en ambieer ik de opleiding tot klimaatcoach.

In je kracht blijven staan

De klimaat- en energietransitie is ook een persoonlijke transitie en gaat soms gepaard met verschillende emoties. Angst en frustratie omdat de uitdaging zo groot is en het me soms niet snel genoeg gaat. Boosheid omdat het maken van duurzame keuzes voor veel mensen nog onvoldoende (financieel) toegankelijk is. Blij en trots omdat het onderwerp ontzettend in beweging is, er razendsnel nieuwe technologieën ontwikkeld worden en dat we vanuit een collectieve aanpak enorme impact kunnen maken. Precies dit samen met anderen actief bijdragen, zorgt ervoor dat ik in mijn kracht blijf staan en de nodige stappen kan blijven zetten richting een duurzamere toekomst.

Waarom ik mij inzet bij Woerden Energie

Afgelopen lente kwam ik via het zon-op-dak collectief in aanraking met energiecoöperatie Woerden Energie (WE). Omdat ik graag wilde weten wat er lokaal speelt en hoe ik bij kan dragen, ben ik in gesprek gegaan met Koen. Bij WE komen er meerdere onderwerpen en waarden voor mij samen: energietransitie, burgerparticipatie, en 50% lokaal eigendom. Door WE wordt voor bewoners deelname aan en profiteren van projecten mogelijk gemaakt. En op deze manier vloeien opbrengsten ook weer terug naar de bewoners zelf. Het “samen” en “eerlijk” hiervan maakt dat ik mij in wil zetten bij WE!

Stefanie Arndt-Mol
Lid communicatieteam